Seguretat en l’ús dels medicaments

medllençats

Foto: William Hamon (CC BY-NC-ND 2.0) http://bit.ly/195MVIZ

A més de veure en apunts anteriors què és un medicament i com l’heu de prendre i què passa amb l’automedicació i l’ús responsable dels medicaments, us explicarem que pot passar al voltant de la seguretat en l’ús dels medicaments.

Podeu patir les conseqüències d’una interacció: es diu que hi ha una interacció quan un medicament no fa l’efecte esperat, ja sigui a causa de l’administració simultània (al mateix temps) o successiva d’un altre medicament, fàrmac, herba medicinal, aliment, beguda o contaminant ambiental. Algunes condicions fisiològiques (com l’embaràs) o patològiques (com la insuficiència renal o hepàtica) també poden afectar el comportament d’un determinat medicament en el nostre organisme. El resultat d’una interacció es pot traduir en:

• disminució de l’efecte del medicament i conseqüent possible fallida del tractament

• aparició d’efectes secundaris inesperats

• augment de l’efecte del medicament i conseqüent possible toxicitat

Quan us prescriguin diversos medicaments o us afegeixen un nou medicament al pla de medicació, pregunteu al metge o farmacèutic quins medicaments podeu prendre junts i entre quins hi ha d’haver un temps de separació.

Per prevenir una interacció medicamentosa o de qualsevol altre tipus és fonamental que el metge conegui a cada moment tots els medicaments que preneu, ja siguin prescrits per ell, per un altre metge o comprats a la farmàcia pel vostre compte (especialitats farmacèutiques publicitàries EPF que s’adquireixen sense recepta mèdica); també ha de conèixer tots els productes de herboristeria que prengueu.

Es podria produïr també una reacció adversa, que és qualsevol resposta nociva i no intencionada que es produeix quan s’administra un medicament a les dosis utilitzades normalment en l’ésser humà. També es consideren una reacció adversa les conseqüències perjudicials derivades de la dependència, l’abús, i l’ús incorrecte dels medicaments.

Què podeu fer per reduïr el risc de patir reaccions adverses als medicaments?

 • No prengueu cap medicament que no sigui una especialitat farmacèutica publicitària (EFP), sense que hagi estat prescrit per un metge.
 • Fins i tot en el cas de les EFP, demaneu consell al farmacèutic. Si els símptomes continuen o el vostre estat empitjora consulteu el metge.
 • Informeu sempre al vostre metge/s de tots els medicaments que preneu o heu pres recentment (també herbes medicinals, vitamines, suplements dietètics, homeopatia, etc.).
 • Llegiu i conserveu el prospecte del medicament.
 • Conserveu els medicaments en el seu embalatge original. A més de protegir el medicament, l’embalatge conté informació important com la caducitat, el lot, si s’ha de guardar en nevera, etc.
 • En cas d’embaràs, alletament matern, presència de malalties cròniques o si es tracta de nens, consulteu sempre al metge abans de prendre cap medicament, encara que sigui una EFP.
 • Eviteu el consum d’alcohol quan estigueu prenent medicaments perquè pot afectar a la vostra capacitat de reacció per exemple en la conducció de vehicles o en la realització d’altres activitats perilloses.
 • No prengueu dosis superiors o inferiors a les que us ha receptat el metge.
 • No abandoneu el tractament abans del que ha prescrit el metge encara que us trobeu millor.
 • Si en acabar el tractament encara no us trobeu bé, no perllongueu el tractament pel vostre compte sense consultar amb el metge.

Si seguiu tots aquests consells i els que us hem donat dies enrera, estareu fent un ús correcte i responsable dels medicaments.

Autors: Carolina Rovira Algara, Farmacèutica d’Atenció Primària i Albert Planas Giner, Farmacèutic d’ Atenció Primària

Enllaços: Canal Salut (medicaments) Centre d’Informació de medicaments de Catalunya (CedimCat) – CatSalut (copagament) – La Recepta electrònica (preguntes freqüents) – FarmaceuticOnline (Col·legi de Farmacèutics de Barcelona)

Anuncis

Quant a Blog ICS CatCentral

Gerència Territorial de la Catalunya Central. Institut Català de la Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Medicaments i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Seguretat en l’ús dels medicaments

 1. miquelreguant ha dit:

  Reblogged this on Una mica més a prop and commented:
  El tercer lliurament dels articles sobre medicaments fets pels farmacèutics de la Gerència de la Catalunya Central de l’ICS. Sobre la seguretat en el seu ús

Si voleu podeu enriquir aquest blog amb els vostres comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s